Българско устройство отключва коли за секунди, крадци от цял свят го купуват от София (Видео)

  • Галерия от 3 снимки Галерия от 3 снимки

10 Feb 2022

Един от най-големите новинарски сайтове в Полша публикува видео (най-долу), част от което е заснето чрез скрита камера. Текстът към него гласи „най-модерното оборудване, произведено в България, лесно отваря най-популярните марки автомобили“. Репортажът на журналиста от PolsaNews Лешек Давидовиц разкрива как работи устройството, което по думите му е почти перфектно за кражби.

Как работи българската джаджа, изглеждаща на пръв поглед като игралната конзола Game Boy? Накратко крадецът просто доближава колата, декорида и скоро си тръгва с нея.

Полската медия успява да заснеме със скрита камера среща с производителя на това устройство в България, където идват автокрадци от цяла Европа да го купят. Срещата се състои в София, в кв. Студентски град.

Твърди се, че от българската джаджа има над 50 бройки, като много от тях вече се намират в Полша. В столицата Варшава всяка нощ се крадат повече от 40 автомобила, като немалка част от краждбите са с помощта на въпросното устройство.

В разследването на полската медия има интервюта с офицери от полицията. Показани са кадри от охранителна камера, в които се вижда как на 5-тата секунда е отключен автомобил, след което веднага е подкаран от крадците.

В скандалното видео е показана среща с българин, разказващ, че „ние сме главният доставчик в Европа и света на тези машини“. Човекът, чието лице е скрито в записа на поляците, продължава, че „двама човека продават тези машини, ние и производителя“.

В средата на видеото е показано нагледно как работи устройството. То трябва да бъде доближено до вратата на автомобил, оборудван със система за безключов отключване. Натиска се бутона за отключване на колата четири пъти и устройството прихваща сигнала, след което започва да сканира. Малко след това джаджата вече е свързана с колата и може да я отключи и стартира.

Първородната Godzilla!