От Cadillac подготвят завръщане в Льо Ман през 2023 г. с нов прототип

  • Три подгряващи изображения на новия състезателен Cadillac Три подгряващи изображения на новия състезателен Cadillac

10 Feb 2022

В днешни дни марката Cadillac е позната повече със своите луксозни автомобили, отколкото с такива, които принадлежат към състезателната сцена. Все пак те не са толкова непознати, тъй като присъстват в IMSA (Internation Motor Sports Association), спечелвайки WeatherTech DPi Manufacturer Championship през 2021 г. От марката искат да защитят титлата си и в същото време се стремят към по-високи цели, които са недостижими без нов състезателен автомобил.

Нека посрещнем следващата състезателна кола на Cadillac – Project GTP, която ще използва хибридна система, за да се състезава в новата категория Grand Touring Prototype (GTP). Cadillac Racing and Design разработва автомобила с помощта на Dallara. От марката не казват подробности за задвижването на автомобила, освен че нов пакет двигатели на Cadillac ще заработят с общата хибридна система на GTP.

 

Знаем, че Cadillac възнамерява да използват автомобила в „24-те часа на Льо Ман“ през 2023 г., като преди това ще направи състезателния си дебют на „24-те часа на Дайтона“ през 2023 г., за да започнат сезона.

Крис Микалаускас, който е водещ външен дизайнер за Cadillac, споделя, че елементи като вертикалните фарове и плаващите остриета, които могат да бъдат открити в автомобилите от V-серията днес, ще присъстват навсякъде в предстоящата състезателна кола.

От тийзърите можем да отбележим, че проектът GTP е с много дързък дизайн и има известна прилика със сегашния прототип на Cadillac Daytona, който спечели миналогодишния шампионат. Разбира се, по-ясна представа за автомобила ще получим по-късно през тази година, а ако всичко върви по план, Cadillac ще направи завръщане в Льо Ман със своя Project GTP след 21-годишно отсъствие.

Първородната Godzilla!