Турция открива най-дългия висящ мост в света през март

  • Девет снимки на моста Девет снимки на моста
  • Етапи от строителството Етапи от строителството

11 Feb 2022

Турция се готви да открие за движение най-дългия висящ мост в света. Съоръжението беше изградено за точно пет години и ще бъде официално открито на 18 март 2022, съобщава "Хюриет дейли нюз", цитиран от световните медии.

Мостът “Чанаккале 1915” е посветен на морската победа на Турция над силите на Антантата в битката при Галиполи през Първата световна война.

Мостът се намира над Дарданелите в близост до градовете Лапсеки и Гелиболу, като пресича пролива на около 10 км южно от Мраморно море. Той е част от новоизграждащата се магистрала Къналъ-Балъкесир с дължина 321 км, която е много съществена за трафика към Мала Азия, защото ще е първата турска магистрала извън Истанбул, която свързва Европа с Азия. Заедно с моста ще бъде открита и първата 90-километрова отсечка от магистралата.

Самият мост е с дължина 4608 метра, от които основният отвор е 2023 м – с 32 м по-дълъг от този на моста Акаши Кайкьо в Япония, който водеше класацията на най-дългите висящи мостове в света досега. Височината на моста е 69,3 метра, което ще позволява на всякакви кораби да минават под него, а височината на колоните е 318 м.

На пътното платно ще има шест ленти – по три за всяка посока, като таксата за преминаване ще бъде 15 евро. Строителството е струвало 3,1 млрд. евро. Новият мост ще направи излишни фериботите в тази част на Дарданелите.

 

Първородната Godzilla!