Какво ще кажете, ако храната ви идва с подобно роботче?

  • Галерия с осем снимки Галерия с осем снимки

14 Feb 2022

Звучи футуристично и отдалечено от нашата действителност, но все повече компании залагат на роботи за доставки. Дали те са автономни или се управляват с радио сигнал от оператор, общото е, че бизнесът с подобни доставки ще достигне 1 млрд. долара още до 2030 г. Изчислението е на idTechEX, британска фирма, цитирана от Economist.

 

Предимството на подобен тип роботи пред автономните коли е в това, че те нямат нужда от законодателни промени, за да функционират. Движат се по тротоари, а не по пътища, малки са и рядко пречат на трафика.

Засега най-популярни са в САЩ и Китай, като в азиатската страна пандемията даде голям тласък на безконтактните доставки.

Базираната в Калифорния Starship Technologies вече е доставила над 2,5 млн. пратки с автономния си робот, който – между другото – е разработен в Естония. Той се използва основно в студентски кампуси и затворени комплекси, като се движи с пешеходна скорост (до 6 км/ч), за да доставя сандвичи, пица или кафе. Технологично роботчетата са снабдени с камери, ултразвукови сензори, GPS и радари, но не и Lidar. Снабдени са с говорители, така че да си “общуват” с хората, на които доставят, като приложението за телефон, с което се “викат” е доста интуитивно. Роботчетата на Starship се използват в Щатите, Германия, Великобритания и Естония.

 

През миналия септември китайският робот Xiaomanlv, собствена разработка на гиганта Alibaba, достигна милион доставени пратки. Китайското роботче е с размерите на много малка кола, може да пренася до 50 пакета и има електрически пробег от 100 км.

Стартъпи, които работят по подобни роботи има в Щатите, Европа и Китай, като засега доставките по-често са в рамките на затворени комплекси или малки квартали, но това със сигурност ще се промени в бъдеще.

Лукс от Китай!