Започва български шампионат с електрически картове!

  • Галерия с 20 снимки Галерия с 20 снимки

24 Feb 2022

На 18-19 юни 2022 започва Kinetik E-Series – първото издание на новия български шампионат за електрически картове. Събитието се организира от “Кинетик Картс”, дъщерна компания на българския производител на електромобили Kinetik Automotive.

Първото издание на сериите ще се състои от пет състезания в различни градове в страната. Засега знаем, че стартът на шампионата ще бъде даден във Варна (18-19 юни), а финалът ще е в София (писта “Красна поляна”) на 3-4 септември 2022. 

Участниците ще бъдат десет, като всеки от тях ще кара електрически карт, предоставен от Kinetik. Победителят в шампионата ще спечели възможността за тест дрейв на болид ERA Formula с пилота Елис Спиеция.

 

Това е първият изцяло електрически шампионат у нас, като идеята на организаторите е млади български пилоти да трупат опит, който един ден би могъл да ги изведе до големите световни шампионати за електрически автомобили, дори до Формула Е.

“Чрез организирането на този шампионат целим да допринесем за развитието на моторни спортове с нулеви вредни емисии, а също така да дадем шанс на десет млади и талантливи пилоти да натрупат незаменим опит, заставайки зад волана на едни от най-добрите електрически картинги, създавани някога” каза Теодосий Теодосиев, главен изпълнителен директор на Kinetik Automove. “Нашата цел е да осигурим трамплин за младите състезатели, които тепърва започват своето развитие в света на електрическите моторни спортове и да им предоставим достъп до технологии, чрез които да натрупат опит и да достигнат до състезания от ранга на Формула Е. Към момента броят на електрическите шампионати, които позволяват на младите пилоти да натрупат опит на пистата, е крайно недостатъчен и ние сме твърдо решени да променим това.”

 

Лукс от Китай!