Hyundai предлага багажникът да се отваря така


25 Feb 2022

Има неща в автомобилната индустрия, с които сме толкова свикнали, че всяка идея за тяхната промяна ни се струва абсурдна. Само си помислете колко неудобни изглеждаха системи като iDrive или лишеният от бутони интериор на Tesla в началото. Днес, години по-късно подобни решения са се наложили и вече са неотлъчна част от автомобилния свят, харесва ни или не.

Hyundai предлага любопитна промяна на начина, по който се отваря капакът на багажника на кросоувърите. Колкото по-висок и голям е един SUV, толкова по-високо стига вратата на багажника, а това често е проблем в подземни или многоетажни паркинги, както и при паркиране близо до стена.

Според Hyundai решението е плъзгащ се капак. Патентните документи бяха показани от CarBuzz. Според изданието подобно решение може скоро да намери място в Ioniq 5, Tucson, Santa Fe и американския Palisade. Вместо да се вдига нагоре, задният капак ще се плъзга върху покрива.

Hyundai предлага различни технически решения – например релси, върху които капакът да се плъзне, а също сложна система от лостове, която да завърти и повдигне капака.

Новият патент със сигурност ще се сблъска с някои проблеми – подобно отваряне би изключило възможността да използвате багажник върху покрива. Освен това класически отварящият се багажник осигурява известна защита срещу дъжд, докато товарите и разтоварвате, докато новото решение директно излага целия багажник на природните стихии.

Как ви се струва!?

 

Много практичен и интересен!