Мъж направи реплика на McLaren F1 LM за 23 години (Видео)

  • Галерия от 6 снимки с репликата на McLaren F1 LM Галерия от 6 снимки с репликата на McLaren F1 LM

26 Feb 2022

Много хора искат да притежават McLaren F1 LM, но неговата цена не е най-големият проблем за богатите. По-сложното е, че има само 5 произведени екземпляра. Това обаче не спря ентусиазиран мъж от Южна Африка да сбъдне мечтата си да притежава и кара F1 LM. Той реши сам да конструира автомобила и го направи от нулата за 23 години.

Преди десет дни ви запознахме с историята на Бенжамен от Франция, който по подобен начин, но „само“ за 4 години създаде впечатляваща реплика на Ford GT40. Подобно на него, Дани Броу е заснел своя дългогодишен проект, който може да проследите в клиповете най-долу.

McLaren F1 LM е един от най-емлематичните улични автомобили, правени някога. Тази версия е създадена в чест на петте McLaren F1 GTR, които завършват през 1995 г. в „24 часа на Льо Ман“ съответно на 1-во, 3-то, 4-то, 5-то и 13-то място. От там идва и съкращението LM (Le Mans). Колата е базирана върху състезателната версия GTR, но с модификации, за да може да бъде карана по обществени пътища.

Двигателят на F1 LM е атмосферен 6,1-литров V12, доставен от BMW и настроен да генерира 680 к.с. и 705 Нм. Задноразположеният мотор задвижва задната ос през 6-степенна механична скоростна кутия.

По-голямата част от проекта на Дани Броу е направена през последните три години. Някои от частите, които оригинално са използвани от McLaren за създаването на F1 LM са взети от други превозни средства. Така например задните светлини са от автобус Bova Futura (без майтап), които южноафриканецът намира, заедно с още компоненти като страничните огледала.

Огледала и стопове не е трудно да се намерят, но останалото Дани Броу трябва да направи сам. Той не използва кола донор, както е честата практика в подобни случаи. За целта той прави каросерията от алуминий и въглеродни влакна, вместо да използва стомана и фибростъкло. Без да разполага с точни чертежи той използва снимки и умалени модели на McLaren F1 LM. Броу намира и кода на оригналния цвят, който се води Papaya Orange.

Репликата получава V12 двигател от BMW, но той е оборудван с турбокомпресор, за да се достигне повече мощност, която според човекът, сътоврил тази кола, е 650 к.с. Както може да видите разширителният съд на охладителната течност е от VW, но това са дребни подробности на фона на цялостния резултат. Който тежи 1180 кг, което е близо до заводските 1062 кг на истинското F1 LM.

Ок, не е перфектната реплика, но все пак изглежда близо до оригинала. И по-важното е, че Дани Броу сбъдва мечтата си.

Лукс от Китай!