ЕС осигури финансиране за ЖП линията от Скопие до Гюешево


27 Feb 2022

Тази седмица Европейската комисия одобри финансирането на строителството на ЖП линията от Скопие до границата с България. Като част от общо 21 проекта, свързани със Западните Балкани, ЕС отделя 412 млн. евро за изграждането на ЖП връзката. 

Линията, която (парадоксално или не) все се строи от 140 години, днес е част от транспортен коридор номер 8: Драч (Дуръс) - Скопие - София - Бургас - Варна. Трасето от Скопие до Куманово е изградено, а отсечката от Куманово до граничния пункт Деве Баир и Гюешево е разделен на три фази: Куманово - Беляковце (31 км), Беляковце - Крива Паланка (34 км) и Крива Паланка - Деве Баир/Гюешево (24 км). Вторият и третият етап са най-сложни с общо 91 моста и 32 тунела, като самият граничен пункт също ще е в тунел. Очаква се около 90% от транспорта по ЖП линията да е товарен (от Адриатика към Черно море и обратно), а 10% да е пътнически – между България и Македония.

ЕС приоритетно финансира железопътни проекти с оглед на усилията за подобряване на транспортните връзки на Балканите и намаляването на вредните емисии от шосейния транспорт.

Участъкът от ЖП линията у нас е завършен, но съвсем не е в идеално състояние. От Радомир до границата трасето дори не е електрифицирано, а в другата посока от Радомир до София има нужда от реконструкция и разширение.

Очаква се ЖП връзката между София и Скопие да е факт през 2027 г. – близо век и половина след първите проекти.

Първородната Godzilla!