Появи се видео с горящия Ан-225 Мрия


03 Mar 2022

За първи път се появи видео след битката за летище Гостомел в Украйна. В дългото едва 6 секунди видео се вижда и горящият най-голям самолет в света Антонов Ан-225 Мрия, което е най-конкретната информация за самолета дотук.

 

 

 

Видеото, споделено и от “Антонов” в Twitter, не дава яснота за това дали самолетът е напълно унищожен, но не оставя особени надежди на почитателите на авиацията. Изглежда то е снимано на 25 или 26 февруари. 

От “Антонов” коментират, че докато не бъде извършена пълна проверка от експерти, не могат да направят официално изявление за състоянието на самолета. Докато в района се водят военни действия, едва ли може да очакваме подобна проверка да бъде извършена.

 

 

 

Ан-225 Мрия е в експлоатация от 1988 г., като той е единствен по рода си екземпляр. Името му Мрия на украински означава мечта. С максимална товароносимост от 275 тона той е най-тежкотоварният самолет в света. Разполага с шест турбореактивни двигателя, генериращи тяга от 1377 kN, което пък го прави и най-мощният самолет, летял някога.

Ан-225 е проектиран да транспортира върху фюзелажа си съветската совалка „Буран“, но поради финансови затруднения на летището в Гостомел, той е изоставен и остава на земята няколко години. През 2001 г. е реконструиран и излита отново, откогато е и на служба в „Антонов“. И доскоро се използваше от украинската компания за международни обемни товари.

 

Екипажът на Ан-225 се състои от шест души, като на борда му могат да пътуват 70 пътници. Дълъг е 84 м, размахът на крилете му е 88,4 м, висок е 18,1 м и празен тежи 175 тона. Максималната му скорост е 850 км/ч и с допълнителни резервоари може да прелети 15 400 км. Напълно натоварен лети на височина от 3500 м, а празен може да достигне таван от 11 000 м, като рекордът му е 12 430 м. Не са много пистите по света, на които най-големият самолет може да кацне върху своите 16 колесника.

 

Първородната Godzilla!