Haas прекрати руския договор и освободи Мазепин

  • Haas махна логото на Uralkali още в последния ден от тестовете в Барселона Haas махна логото на Uralkali още в последния ден от тестовете в Барселона
  • Очаква се на мястото на Мазепин да кара тестовият пилот на екипа Пиетро Фитипалди, внук на Емерсон Фитипалди Очаква се на мястото на Мазепин да кара тестовият пилот на екипа Пиетро Фитипалди, внук на Емерсон Фитипалди

05 Mar 2022

В събота сутрин (5 март 2022 г.) отборът на Haas във Формула 1 официално обяви, че се отказва от договора с основния си спонсор руската Uralkali и съответно от услугите на Никита Мазепин, син на шефа на Uralkali Дмитрий Мазепин. 

“Haas F1 реши с незабавен ефект да прекъсне партньорството с основния си спонсор Uralkali и договора на пилота Никита Мазепин. Подобно на останалата част от света на Формула 1, екипът е шокиран и натъжен от инвазията в Украйна и се надява на бърз и мирен край на конфликта.”

 

Екипът, който ще загуби основния си спонсор, все още не е обявил нито коя компания ще го замести, нито кой пилот ще седне във втория болид. Доста вероятно обаче е това да бъде Пиетро Фитипалди, внук на двукратния световен шампион Емерсон Фитипалди, както намекна шефът на отбора Гюнтер Щайнер миналата седмица. Фитипалди има две състезания зад гърба си през 2020 г., когато замести контузения Ромен Грожан в Бахрейн и Абу Даби. Като тестов пилот на екипа, той е сравнително добре запознат с новата кола на Haas, към която има големи очаквания, след като екипът се отказа да разработва болид за 2021 г. и през цялото време работи по този за 2022 г. Сега обаче ще трябва да се търси нов главен спонсор, и то само две седмици преди първия кръг от новия сезон в Бахрейн на 20 март.

Вчера стана ясно, че Формула 1 е прекратила договора си с Русия за домакинство на Гран при.

Лукс от Китай!