Maserati пуска електрическо GranTurismo Folgore с 1200 коня

  • GranTurismo Fologore се очаква с около 1200 к.с. GranTurismo Fologore се очаква с около 1200 к.с.
  • Вече беше потвърдено, че MC20 също ще има изцяло електрическа версия Вече беше потвърдено, че MC20 също ще има изцяло електрическа версия

21 Mar 2022

Maserati е поредната марка спортни автомобили, която преминава към електрическо задвижване (вижте повече за плановете на Porsche тук).

Италианската компания, част от Stellantis, ще има електрически вариант на всеки свой модел още през 2025 г., а от 2030 г. напълно се отказва от славните си (и супер добре звучащи) бензинови двигатели.

 

Всяко електрическо Maserati ще носи означението Folgore (от итал. – мълния), като това включва очакваното скоро Grecale и новото MC20.

Първото електрическо Maserati ще бъде GranTurismo Folgore, като по всяка вероятност ще има както купе, така и кабрио. Очаква се двете да се задвижват от доста сериозна комбинация от три електромотора с впечатляващите 1200 к.с., достатъчни за ускорение до 100 км/ч под 3 секунди. Платформата ще бъде 800-волтова (подобно на тази в Porsche Taycan), което ще осигурява супер бързо зареждане. Вероятно всички електрически Maserati-та ще идват с двойно предаване.

 

По-късно ще се появят електрическите Grecale Folgore, Quattroporte Folgore и Levante Folgore, последвани от MC20 Folgore. Единствено по-малкият седан Ghibli няма да получи електрическа версия, защото той ще бъде пенсиониран в края на живота на актуалното поколение. 

Интересното е, че Maserati няма да прави нови хибриди и плъгин хибриди, а директно се насочва към изцяло електрически версии. Повече за хибридите на Maserati може да научите от видеата ни по-нагоре в текста.

 

Първородната Godzilla!