Намериха непокътнат екземпляр GM EV1

Намериха непокътнат екземпляр GM EV1
29 Mar 2022

По-новородените от вас може и да не знаят какво е GM EV1, но нямате вина по две причини. Първата е, че тази експериментална електрическа кола се произвеждаше в краткия период 1996-1999 г. (660 екземпляра до 1997 г. и още 457 с подобрения до 1999 г.). А втората е, че след това GM „изтегли“ всички екземпляри и ги унищожи. Хмм.

Препоръчвам ви да гледате леко конспиративния документален филм ‘Who Killed the Electric Car’ от 2006, в който участват Том Ханкс и Мел Гибсън. Доста е интересен и повдига много въпроси, а главен герой е именно EV1.

EV1 бе първият масов съвременен електромобил, но не можеше да се купи. GM го отдаваше на нещо, като оперативен лизинг, хората го ползваха известно време, след което американският гигант анализираше колите, а накрая ги смачка. С много малки изключения, екземпляри останали в музеи и университети например, чиито функционалности обаче често са били ограничени.

Случаят с този конкретен екземпляр е подобен, собственост е на учебно заведение, но е в перфектно състояние и явно с пълната функционалност на серийния модел. TheDrive.com не уточняват точно къде се намира автомобила, по обясними причини, но казват че е „заровен дълбоко в университетски кампус“.

„Източникът“ споделил също, че автомобилът не е виждал дневна светлина от десетилетия. Не е ясно и дали все още функционира, но от снимките изглежда в почти перфектно състояние.

Тази кола наистина е революционна за времето си. Купето е супер аеродинамично, джантите са магнезиеви, за да се спести маса, а гумите са специално разработени от Michelin. Ел. моторът е с мощност от доста приличните 137 к.с. като захранването идва или от относително класическа оловна или от никел-метал хидридна батерия.

Пробег? Екземплярите от втората партида са постигали около 126 км с оловната батерия и 228 км с никел-металната. Което дори и днес, повече от 23 години след унищожаването на почти всички EV1-чки, e приличен за градски автомобил. Интересно е дали наистина тази кола работи и също, каква цена би достигнала при евентуален търг?

Лукс от Китай!