Вижте това състезание между самолет и кола от София до Скопие


04 Apr 2022

Преди броени дни заработи самолетната връзка между София и Скопие. Рекламирана като по-бърза, евтина и комфортна от пътуването с автомобил, тя безспорно е добра новина за всички пътуващи често от двете страни на границата. Колегите от bTV решиха да проверят наистина ли пътуването със самолет е по-евтино и бързо. Видеото, част от предаването “120 минути”, е доста любопитно. Оказва се, че макар полетът да е несравнимо по-бърз, като се добави задължителното пристигане на летището час и половина по-рано, както и пътуването с такси от и до двете летища, то полетът нито е по-бърз, нито е по-евтин. 

 

Както във всяко подобно състезание в стил TopGear, тук има доста условности – ако пътуването не беше в толкова ранен час, сигурно щеше да има повече трафик и забавяне на границата; ако билетите за самолет бяха купени по-рано, щеше да е по-евтино… и още десетки такива. Но състезанието си е състезание и победата в случая определено е за колата! Със служебната Skoda Karoq на bTV се стига по-бързо от София до Скопие, отколкото със самолета ATR-72.

С колата общата сума за пътуване в една посока е 64 лв. (по 32 лв./човек при двама души в колата и дори по-евтино, ако са четирима). Самолетният билет е 82 лв. (в сайта на GullivAir има и по-евтини, но с ограничен брой), като прибавите такситата, то общо излиза 117 лв./човек. При това екипът със самолета пристига след този с колата.

И все пак е добре, че за пътуванията между двете столици вече има алтернатива на автомобилния превоз. Ако строежът на ЖП линията върви по график, то до пет години бихме могли да видим и тройно състезание с участието на първия в историята директен влак между София и Скопие.

 

Лукс от Китай!