Това е максималната скорост на Ford Focus RS Renntechnik (Видео)


05 Apr 2022

По-строгите мерки за вредни емисии ликвидираха създаването на нови поколения на редица спортни автомобили. В този списък попадна и Ford Focus RS, който след третата си генерация не получи наследник. Като избор за хот хеч в актуалното четвърто поколение Focus остана само ST вариантът. Но скоро (до 2030 г.) цялата гама на Ford ще стане електрическа, а коли като тази тук отдавна ще са в Червената книга в раздел Изчезнали.

Видеото по-долу е с последния Focus RS, който излиза с 2,3-литров турбо двигател и 4х4 задвижване. Моторът е настроен да произведе в последната си форма 350 к.с. и 440 Нм максимален въртящ момент. Но конкретният екземпляр, изкаран на аутобан в Германия, е с немски тунинг на Renntechnik и чип на XBM. И в случая мощността е 440 к.с., а въртящият момент достига 500 Нм.

Човекът зад YouTube канала AutoTopNL успя да развие скорост от 284 км/ч, ако гледате таблото зад волана, снимано с GoPro. GPS апликацията на телефона обаче показва в този момент 275 км/ч. Това обаче е сравнително малко от електронно-ограничената заводска максимална скорост на Focus RS (Mk3), която е 265 км/ч. И все пак е респектиращо бързо.

Първородната Godzilla!