Швеция купува първите си влакове за скорост от 250 км/ч

  • Галерия с шест снимки Галерия с шест снимки

08 Apr 2022

Тази седмица България получи одобрение на плана си за възстановяване и устойчивост, в който е предвидена безвъзмездна помощ от 666 млн. евро за железниците. С парите ще бъдат купени нови локомотиви, мотрисни влакове и вагони. Освен това ще се електрифицират някои неелектрифицирани участъци от ЖП инфраструктурата и ще се създаде интермодален хъб в Русе, който ще свързва в едно пристанище, гара, депо за шосеен транспорт и възстановеното летище на града.

Нямаше как да не ни направи впечатление, че по същото време подобна инвестиция обяви и друга членка на ЕС – Швеция. Шведските държавни железници (SJ) обаче вече имат работеща мрежа от скоростни влакове, като сега предвиждат увеличаване на скоростта им от 200 на 250 км/ч.

Новият договор с Alstom на стойност 650 млн. евро предвижда купуването на 25 мотрисни влака Zefiro Express, които SJ нарича “най-добрият продукт за пътуване в Швеция и Скандинавия”. Сигурни сме, че Кристиан фон Кьонигсег може да поспори за тази титла, но ако говорим за влакове, може и SJ да са прави.

Новите мотриси ще свързват страната с Дания и Норвегия. Проектирани са с мисълта за шведската действителност – пригодени за работа при температури до -40°C, снабдени с резервни батерии, в случай че основната контактна мрежа получи повреда. Вътрешността им е предвидена да побира достатъчно на брой велосипеди. Производството започва сега, а първите влакове ще бъдат доставени през 2026 г.

 

Много практичен и интересен!