Бруталният Koenigsegg Gemera за пръв път в движение. Видео


04 Apr 2022

Видео, в което говори самият Кристиан фон Кьонигсег, който ни запознава с фазата на развитие на проекта Gemera. Колата все още далеч от финалния си сериен вариант, но и същевременно по-близо от всякога – тече калибриране на системите, казва г-н фон Кьонигсег.

На този етап двигателят е ограничен на около 4000 об/мин., въпреки че може двойно повече. Tiny Friendly Giant е името на ДВГ-то, като Quark пък е името на също революционния ел. мотор. Последният, комбиниран с… иновативния инвертор в общ модул, пък е кръстен Terrier.

Кристиян обича да дава любопитни имена на задвижващите агрегати на своите хиперавтомобили и Gemera не е изключение. Целта при нея е постигането на комбинирана мощност от 1700 к.с., която ще е продукт на 2-литровия 3-цилиндров туйн турбо агрегат и два броя от супер иновативните ел. машинки с по 335 к.с.

Една от хитростите на Quark, е че не ел. мотор с радиален поток (‘radial flux‘), нито с аксиален (‘axial flux’). А комбинира и двата типа, в нещо което Koenigsegg наричат ‘Raxial flux’, от ‘radial’ и ‘axial’…, сетихте се. Плюс на първият тип мотори е тяхната висока мощностна плътност, а на втория – високия въртящ момент. Тоест, тук получавате и двете. И по-точно 250 кВт и 600 Нм, излизащи от машинка с маса от 30 кг. Даже Koenigsegg казват, че ако лишат Quarк от някои допълнителни функционалности разработени за тяхната четириместна хиперкола Gemera, масата може да падне до 28,5 кг. Неслучайно на пресснимките на шведите присъства и 330-милилитрова кутийка с напитка, за да придобием реална представа за размерите на мотора.

Превърнати в по-разбираеми единици, това са 335 к.с. или 340 к.с., ако говорим за метрични такива. Това са едва 15 к.с. по-малко от мощността, която генерира 2,5-литровия 4-цилиндров турбо мотор на Porsche 718 Cayman S, и 180 Нм по-висок въртящ момент, които не е нужно да коментираме, че идва доста по-рано.

Всичко това от 30-килограмов двигател с диаметър от около 30 см! Всъщност, точните размери са 303 мм височина, 334 мм широчина и 112 мм дължина. Номиналното напрежение на мотора е 850 волта, а максималните му обороти са 9000.

Част от лекотата се дължи на роторът изработен от карбон, по патентованата от Koenigsegg технология ‘Aircore’ технология за изработка на кухи елементи от въглероден композит. Досега марката я използваше за джанти (първо бяха те), волани, седалки и други компоненти. При Gemera новият „герой“ Quark е комбиниран със също патентования от Koenigsegg 6-фазен инвертор – два ел. мотора (по три фази на парче) и инвертора, в общ корпус. Резултатът е комбинирана мощност от 670 к.с. и 1100 Нм. Въпросният модул също има интересно име, Terrier, и тежи 88 кг. От марката казват, че това е ‘the most power/torque dense, torque vectoring drive unit in the EV industry’. Приказка.

 

Много практичен и интересен!