Сърбия може да ни изпревари за производство на електрички

  • Електрическата Panda вероятно ще замени 500L на конвейера в Крагуевац Електрическата Panda вероятно ще замени 500L на конвейера в Крагуевац

28 Apr 2022

Заводът на Fiat в Сърбия ще бъде напълно модернизиран с инвестиция на стойност 190 млн. евро. Съоръжението, в което се прави Fiat 500L, ще замени минивана на папата с изцяло електрически модел, вероятно електрическата Panda. Това стана ясно, след като в четвъртък изпълнителният директор на Stellantis Карлос Таварес и президентът на Сърбия Александър Вучич подписаха сделката.

48 млн. евро от споменатата сума ще бъдат дадени от Сърбия, която притежава 33% от завода, в който някога се произвеждаше Yugo. Дори и така инвестицията си остава сериозна и би могла да превърне западната ни съседка в регионален лидер по производство на електромобили. Сумата за модернизацията на завода е по-висока от тази, която се очаква Next.e.Go да инвестира у нас за изцяло новото съоръжение в Ловеч.

Преустройството на завода в Крагуевац е планирано за 2023 г., а производството на електрическите коли ще започне през 2024 г. Automotive News Europe твърди, че освен електрическата Panda в Сърбия ще се прави още един малък електрически модел на някоя от другите марки в концерна Stellantis.

 

Първородната Godzilla!