Тобиас Мьорс, шефът на Aston Martin, се оттегля от поста си

  • Тобиас Мьорс Тобиас Мьорс
  • Лорънс Строл Лорънс Строл
  • Отмар Шафнауер Отмар Шафнауер
  • Амадео Фелиса Амадео Фелиса

04 May 2022

Изненадваща новина, но не за всички. Според сериозни медии, причината е разногласия между Тобиас Мьорс и собственика на компанията, канадският милиардер Лорънс Строл. През януари напусна шефът на състезателния отдел на марката Отмар Шафнауер, който сега ръководи F1 отбора на Alpine (усмихнатия човек с очилата на снимката по-долу), също поради „различия във вижданията“.

Jalopnik посочват, като причина за напускането, лошите финансови резултати на Aston Martin, както и проблемите с доставките на автомобили. Върховият и страхотен модел Valkyrie например бе забавен многократно, което коства на компанията милиони. Засега на клиентите са предадени едва 10 автомобила, двойно по-малко от първоначалните планове на марката.

Моерс наследи позицията от Анди Палмър през май 2020, който превърна Aston от бутиково протеже на Ford в съвременен и успешен производител на ексклузивни спортни автомобили. Палмър имаше и смели предложения за разработка на собствен V6 мотор и електрическа Lagonda, но Моерс ги отписа заради големите разходи по реализирането им.

Говори се също, че Тобиас Мьорс е работил по възможността за създаване на развоен център на Aston Martin в Германия, с който да стесни още повече връзката между британската марка и акционерите от Mercedes-Benz (знаете, че Aston ползва и 4-литровия AMG V8; снимката на Мьорс горе е от 2013, когато стана шеф на AMG), но пък Строл клонял по-скоро за база в Италия, която да „придаде повече вкус“ на АМ. Носят се също слухове, че на столът на Мьорс ще седне Амадео Фелиса, бившият шеф на Ferrari, но доколко вярно е това ще се разбере в бъдеще.

Много практичен и интересен!