Руски сайт твърди, че в момента никъде в страната не се произвеждат автомобили


09 May 2022

Руското издание 5koleso.ru твърди, че в цяла Русия в момента автомобилните заводи не работят. Според медията доскоро заводите на марки, които не са пряко свързани с Европа и санкциите, са функционирали – сред тях заводите на Mazda, Hyundai и Haval. Сега обаче изглежда никой от тях не работи, като това важи дори за руските производители като УАЗ и АвтоВАЗ.

Според същия източник някои от заводите използват принудителната ваканция, за да натрупат компоненти от доставчиците си преди да пуснат конвейерите отново в края на май, докато други изобщо нямат план за възстановяване на работа преди края на войната. Не става ясно дали и доколко производството ще бъде възобновено бързо, но 5koleso.ru твърди, че липсата на местно производство се отразява и цените на новите автомобили в Русия се вдигат, а предлагането не може да задоволи търсенето.

Проблемите с липса на компоненти в Русия са най-сериозни и санкциите безспорно се отразяват тежко на производството, но Automotive News Europe съобщава за сериозен спад и на други големи пазари, включително Германия. Във федералната република продажбите на нови автомобили през април отбелязват 22% спад спрямо същия месец на миналата година.

 

Лукс от Китай!