Ford тества система, която автоматично поддържа максималната позволена скорост


25 May 2022

Ford тества технология, която автоматично поддържа максимално разрешената скорост на пътя. Системата се казва Geofencing Speed Limit Control и разчита на няколко отделни източника на информация, но основно се базира на навигационните данни. Когато колата влезе в определена зона, софтуерът получава информация за ограничението и настройва адаптивния круиз контрол. За разлика от обичайните системи, технологията разчита не на пътните знаци (България е отличен пример защо пътните знаци не са надежден източник на информация), а на навигационни данни.

Предимството е, че базирана на GPS система може много по-прецизно да определи зоните, в които скоростта трябва да се намали и съответно – увеличи скоростта, например в зависимост от метеорологичните условия или пътни ремонти.

 

Първите тестове вече са започнали в Кьолн и Аахен, Германия, като се използват електрически ванове E-Transit. Когато влезе в съответната зона, шофьорът получава съобщение на екрана и автомобилът сам намалява до зададената стойност. От съображения за сигурност шофьорът може да пренебрегне системата. В бъдеще всеки ще има възможност да задава собствени зони

Тестовете ще продължат до март 2023, когато очакваме да получим повече информация за бъдещето на системата.

 

Първородната Godzilla!