Когато си почитател на T1, но все пак ти трябва проходимост…

  • Галерия с 14 снимки Галерия с 14 снимки

26 May 2022

Volkswagen възстанови една от най-странните модификации на своя легендарен бус T1. На света са създадени само два екземпляра от колата. И двата са дело на автомобилния ентусиаст Курт Кецнер, който през 60-те се нуждаел от повече офроуд способности за своя T1. Австриецът лично проектирал и изработил возилото с четири оси – задните с вериги и 13-инчови колела, а предните – със завиващи 14-инчови колела. Веригите са от алуминий и гума, така че офроуд “страшилището” може да се кара и по нормални пътища. Монтиран е диференциал с ограничено приплъзване.

Любопитно е, че серийният 1,2-литров 4-цилиндров боксер не е сменен, така че задвижването се осъществява от доста скромните 34 к.с., достатъчни за максимална скорост от едва 35 км/ч.

Возилото е било създадено през 1968, като през 1990 г. е купено от музея на Porsche в Гмюнд, Австрия. По-късно е продадено на клуб на привържениците на T1, които обаче не успяват да го възстановят. Така Volkswagen се сдобива с “лисицата” през 2018 и я предава на отдела си за класически автомобили, като резултатът е пълно възстановяване в оригиналния доста готин вид.