Малък самолет опъна нервите на 4 държави, сред които и България ( Обновена )

  • Самолет Beechcraft Baron 58 Самолет Beechcraft Baron 58

09 Jun 2022

Допълнена 9.06. 22:03 ч.

Самолетът с литовска регистрация, който беше открит на пистата на аерогара „Търговище“ край Буховци след като прекоси 7 източноевропейски държави е 60-годишен Piper PA-23-250 Aztec, показа проверка на OFFNеws. Машината фигурира за продажба в британски сайт за авиационна техника.

Самолетът, който е тръгнал от Литва и е кацнал в Буховци е 6-местен. Това обяснява и твърденията на шефа на спортното летище в Хайдусобосло, който твърди, че от самолета, кацнал за десетина минути без разрешение на унгарското летище, са слезли 4-5 души, които са се суетели около машината, заредили са гориво с туби от кабината и са продължили. Полицията, която пристигнала на място, не успяла да ги спре.

В четвъртък със самолета се извършваха следствени мероприятия, машината беше проверена от екип сапьори, търсени са биологичен материал и отпечатъци, а полицейски кучета са търсили следи от наркотици във въздухоплавателното средство.

Машината Piper PA-23-250 Aztec е произведена в САЩ през 1962 година със сериен номер 27-2250. Между юли 1985 и март 2006 година е летял с швейцарска регистрация HB-LOO, преди това е бил регистриран като N5221Y, F-OBZY, F-BMSF, F-GDAG. Впоследствие лети под литовски флаг с опознавателен номер LY-LOO поне от 2009 година, когато е сниман от спотъри. В момента има все още актуална обява за продажба на самолета в британски сайт, а снимките, които е представил купувачът са качени на сайта през юни 2020 година. Обявената цена е 35 хиляди долара. Посочено е, че двигателят е Lycoming O-540-A1D5 с капитален ремонт, правен през 2010 година и в обявата пише още, че и двигателят и самолетът са в добро състояние. От друга обява, обновена за последно през януари т. г. става ясно, че самолетът е регистриран в петия по големина град в Литва Паневежис. Като продавач на самолета в обявата е посочен 72-годишният полк. Брониус Заронскис, бивш командир на авиационната ескадрила в Паневежис, а впоследствие ръководител на аероклуба в града

 

Mатериал на вестник СЕГА

 

Малък двумоторен самолет Beechcraft ( конкретен модел не е уточнен ) с двама души на борда е прелетял ниско във въздушното пространство на Унгария, Румъния, Сърбия и България вчера вечерта. Самолетът е бил прехванат от унгарските военновъздушни сили, американски самолети F-16, и румънски самолети F-16, съобщиха от Министерството на отбраната на Румъния, цитирано от БГНЕС.

Самолетът е навлязъл във въздушното пространство на България на 8 юни около 19,09 часа. При навлизането му в България при сложни аеро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили. Установено е, че самолетът е кацнал в нашата страна и със съдействието на органите на МВР мястото на кацане е локализирано. По случая се води разследване, потвърди нашето министерство на отбраната.

КАКВО СЕ ЗНАЕ ДОТУК

В унгарското въздушно пространство е бил съпровождан от унгарски изтребители, а в Румъния - от румънски и американски F-16, базирани в авиобаза Фетеш. Изтребителите са изпълнявали задачи по охрана на въздушното пространство и през цялото време са съпровождали самолета-нарушител. При навлизането му в България при сложни аеро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили. Установено е, че самолетът е кацнал в нашата страна и със съдействието на органите на МВР мястото на кацане е локализирано. По случая се води разследване.

 

 

„Уточняваме, че въпросният самолет, който се е разходил в румънското въздушно пространство по маршрута Орадя – Карансебеш – Дробета Турну Северин, не е показал враждебно или опасно поведение. В нито един момент пилотът на самолета обаче не е отговорил на опитите за установяване на радиовръзка, нито пък на визуалните сигнали, предавани от прехващащия военен самолет, съгласно международните норми“, се казва в комюнике на Министерството на отбраната.

Според наличните към момента данни самолетът е излетял от района на Дебрецен, Унгария, около 17.30 ч., без да има одобрен полетен план и без да е стартирал електронните средства за идентификация от типа транспондер. Самолетът е засечен в унгарското въздушно пространство от два военни самолета на унгарските ВВС тип JAS 39 Gripen в 17.38 часа. Лекият самолет не реагирал на радиоразпити или визуалните сигнали от военните самолети.

Около 17,49 ч. самолетът навлязъл във въздушното пространство на Румъния, в района на Орадя, придружен от двата унгарски военни самолета. Румъния и Унгария имат трансграничното споразумение за охрана на небето.

В 17.58 ч. унгарските самолети се върнали в базата, като двуместният самолет е бил поет от два самолета F-16 на ВВС на САЩ, разположени в 86-та авиобаза Фетеш, които изпълнявали патрулна мисия във въздушното пространство на Румъния.

Мисията на двата американски самолета беше сходна - радиоразпитване, визуална идентификация и ескортиране на целевия самолет.

В 18.36 часа американските самолети се върнали в 86-та авиобаза, като мисията на авиополицията била поета от два самолета F-16 на румънските ВВС, излитащи от същата авиобаза.

Румънските военни самолети прехванали двумоторният самолет в 18,42 ч. и продължили мисията по разпит и ескорт. Самолетът "мишена", който продължил да не реагира на радио и визуални сигнали, около 19.00 часа навлязъл в сръбското въздушно пространство в район между Дробета Турну Северин и Корбово.

Около 19,09 ч. самолетът преминал във въздушното пространство на България. Двата румънски самолета F-16 изпълнили мисията си и се върнали във Фетеш около 19.46 ч.", се казва още в съобщението на румънското министерство.

В момента българските власти разследват района на последната известна позиция на самолета с цел идентифицирането му и установяване на подробности. Не се споменава къде е кацнал самолетът. От пресцентъра на МВР отказаха коментар по случая, като препратиха въпросите към Министерството на отбраната. Оттам също заявиха пред "Сега", че не могат да кажат повече от дадената информацията в прессъобщението.

Първородната Godzilla!