Какво ще кажете за това Peugeot 402 от 1938-ма, защото се продава?

  • Галерия от 11 снимки с Peugeot 402 Darl'mat Special Coupe Галерия от 11 снимки с Peugeot 402 Darl'mat Special Coupe

06 Jul 2022

Истинско чудо е, че това старо Peugeot съществува, при това в уникално състояние. Защото само година след неговото създаване избухва най-големият военен конфликт на планетата и шесте години на Втората световна война превръщат Европа в руини. Но френското купе оцелява и днес се продава от аукционната къща на RM Sotheby's.

Колата е Peugeot 402 от 1938 г., като този модел излиза именно в тази година в няколко версии, сред които седан, купе и кабриолет. Но това Peugeot е доста по-различно от останалите, като такива като него е имало само шест броя, от които днес се смята, че са запазени три.

Пълното име на този предвоенен спортен автомобил е Peugeot 402 Darl'mat Special Coupe. То носи името на французина Емил Дарлмат, който след Първата световна война отваря сервиз и дилърство за продажба на автомобили в Париж и се специализира в увеличаването на мощността на колите, които сервизира. През 30-те години започва да продава единствено Peugeot, а шефовете на френската марка го молят да направи няколко състезателни коли по поръчка.

Така Емил Дарлмат получава най-новата олекотена версия на шасито на Peugeot 402. Върху нея той монтира купе или кабрио каросерии, направени от каросерийната фирма Pourtout. Създадени са около 105 автомобила, носещи окончанието Darl’mat. Някои от тях участват в през 1938 г. в „24 часа на Льо Ман“, като караното от Шарл дьо Кортанз и Марсел Конте Peugeot 402 завършва на 5-то място в генералното класиране и 1-во място в своя клас „2 литра“.

Емил Дарлмат подарява лично този екземпляр на състезателния директор на Peugeot Алфред Жак. Около 1970 г. рядкото Peugeot е изнесено от Франция и продадено на колекционер в САЩ, минало до наши дни през няколко собственика.

Не се знае за колко ще бъде продадено това черно-оранжево Peugeot 402 Darl'mat Special Coupe, но цената му никак няма да бъде евтина, имайки предвид неговата биография.

Първородната Godzilla!