Opel спира производството на Insignia


20 Jul 2022

Opel слагай край на модела си Insignia в края на тази година, потвърди представител на компанията пред Business Insider. Върховият модел на Opel ще спре да се произвежда, като на негово място очакваме наследник с изцяло електрическо задвижване.

Междувременно на мястото на Insignia в завода в Хесе, Германия, ще се произвеждат Astra и DS4.

Наследникът на Insignia ще носи различно име, ще се задвижва от електромотори и вероятно ще се появи през 2024 или 2025 г. Очаква се да е близък до Citroen C5X и новото Peugeot 408. Припомняме, че Opel планира от 2028 г. да остави в продажба само изцяло електрически модели.

Insignia се появи за първи път като концептуален модел през 2003 г. Флагманът на Opel беше представен в серийна версия през 2008 г. като конкурент на Passat и Mondeo. Днес, в края на второто поколение Insignia (представено през 2017), Passat и Mondeo също са към края на живота си, поне в Европа.

Със спирането на Insignia се спира последната връзка на Opel с GM. Големият модел беше последният, използващ платформа на GM, като оттук нататък всеки нов Opel използва технологии на Stellantis.

 

Първородната Godzilla!