Русия напуска МКС ще прави собствена космическа станция

  • Галерия от 5 изображения Галерия от 5 изображения

26 Jul 2022

Руската държавна корпорация за космически дейности "Роскосмос" ще се оттегли от проекта за Международна космическа станция (МКС) след 2024 г. и ще си прави собствена орбитална станция. Това беше обявено след среща във вторник между генералния директор на "Роскосмос Юрий Борисов и руския президент Владимир Путин, съобщи руската агенция "Интерфакс", цитирана от БНР.

"Разбира се, че ще изпълним всичките си задължения към нашите партньори, но решението и излизането от тази станция след 2024 г. е взето", каза Борисов. Според Борисов дотогава Руската федерация ще започне да формира Руската орбитална станция (РОСС).

Освен това новият ръководител на космическата агенция заяви, че основната цел на "Роскосмос" ще бъде да предостави на руската икономика необходимите космически услуги, като навигация, комуникации, предаване на данни, метеорологична и геодезическа информация.

"Изграждането на собствена руска космическа станция ще бъде ключов приоритет в усилията на "Роскосмос" за пилотно изследване на космоса", каза изпълнителният директор на "Роскосмос“ Юрий Борисов. "Ще продължим пилотната програма в съответствие с одобрените планове. Нашите основни приоритети ще бъдат насочени към изграждането на руска космическа станция“, каза той по време на срещата си Путин.

Юрий Борисов бе избран да ръководи "Роскосмос" в средата на юли. Той замени на поста Дмитрий Рогозин, който стана популярен с острия си стил на поведение и изказванията си в националистически дух, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

Преди да заеме този пост 65-годишният Борисов беше вицепремиер, занимаващ се с въпросите на военнопромишления комплекс на Русия, част от който е и космическата програма на страната. "Това е огромна чест за мен, но и допълнителна отговорност", заяви Борисов пред Владимир Путин.

"Космическите ни инициативи се сблъскват с трудности и възприемам като основна задача не да не пада нивото, а напротив - да вдигнем летвата, като осигурим необходимите космически услуги за руската икономика", подчерта той и даде за пример навигационните и комуникационните системи, както и преноса на данни.

Помолен за коментар по темата, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви за ТАСС, че "това решение е взето преди време".

През 2020 г. Русия изгуби монополното си положение в космическите полети (чрез своите ракети носители и корабите "Съюз" - остаряла, но все още надеждна техника) с появата на "Спейс Екс" на милиардера Илон Мъск.

Днешното решение на "Роскосмос" бе оповестено на фона на напрегнатите отношения между Русия и Запада, от които пострада и космическото сътрудничество помежду им.

Санкциите, въведени от Запада срещу Русия, засегнаха космическата ѝ индустрия, като има риск те да се отразят неблагоприятно и на Международната космическа станция и да се стигне до нарушаването на някои доставки за нея.

Сегашната ситуация обаче не попречи на "Роскосмос" да сключи споразумение с американската космическа агенция НАСА по-рано този месец за полети на американски астронавти с руски космически кораби, както и на руски космонавти със "Спейс Екс". Първите такива полети се очакват през есента.

 

Източник: СЕГА

Има ли фенове на Honda?