Какви коли караше Майк Тайсън и коя даде на полицай като подкуп

  • Галерия от 11 снимки с част от колите на Майк Тайсън Галерия от 11 снимки с част от колите на Майк Тайсън

29 Jul 2022

За Майк Тайсън може да се кажат много неща. Колкото свързани с бокса, толкова и много далеч от него, разпилени в шест десетилетия и преминали през най-големи възходи и падения. Настрана от спортната кариера на „Динозавъра“ ще хвърлим бърз поглед върху неговия автопарк, притежаван през годините.

Тези дни 56-годишният бивш професионален боксьор Майк Тайсън публикува стара своя снимка, позиращ пред жълто Lamborghini Diablo и носещ бели шорти с логото на Alfa Romeo. Текстът към ретро фотографията гласи: „Никога не съм виждал бърза кола, която да не съм си купил тогава“. И май Тайсън не лъже, имайки предвид какво е притежавал през своя живот.

Втората половина от 80-те години на миналия век звездата на Тайсън изгрява. Той става световен шампион на WBC през 1986 г., а през 87-ма печели титлите на WBC, WBA и IBF, с което става абсолютен световен шампион в супертежка категория. Поясите вървят и със солидни хонорари след всеки мач. „Железният Майк“ бързо започва да харчи с лекота част от парите за коли, които по онова време са едни от най-скъпите на пазара.

Майк Тайсън се сдобива с голяма колекция емблематични автомобили, някои от които има само по няколко бройки в света. Самият боксьор казва, че е изкарал от спорта около 240 милиона долара. Но за лош късмет Тайсън фалира през 2003 г. и повечето коли са продадени на търг. А малкото останали Тайсън даде на 28 юли като наследство на сина му Мигел Леон Тайсън, който направи римейк на снимката на баща си, позиращ в същата поза, но пред жълто Lambo Aventador.

На 18 години и 19 победи, всички с нокаут, Тайсън купува Cadillac Eldorado, последван от Cadillac Seville.

На 21-вия си рожден ден Тайсън купува чисто нов Rolls-Royce Silver Spur. Преди това е „спиран“ за подобни придобивки от своя мениджър. На следващата 1986 г. купува още един Rolls, този път Rolls-Royce Corniche. Неговият промоутър, емблематичният Дон Кинг, подарява на Тайсън още два Rolls-а през 1988 г. Така, само на 22 години, Майк Тайсън притежава четири автомобила Rolls-Royce на стойност над половин милион долара.

Колите на Тайсън с емблеми на Bentley и Rolls-Royce са десетки, но притежава през годините Cadillac, Ferrari, Lamborghini и Jaguar.

Още когато е когато е на 21 г. Тайсън отива със съпругата си, актрисата Робин Гивънс, в ресторант на Бъргър кинг с първото си Bentley. След избухнал скандал между двамата жената на Тайсън се качва в колата и удря умишлено или не автомобила отпред. Пристигнал бързо полицай, а Тайсън изпуснал нервите си и предложил на униформеният да му даде своето Bentley, за да избегне проблеми със закона. Офицерът изненадващо взел чисто новата британска машина, а Тайсън и жена му се махнали от там с такси. Тази история разкри бокс легендата в интервю отпреди две години.

Прителството му с рап изпълнителят Тупак, притежаващ в гаража си Mercedes-Benz SL 560, води до купуването на първия Mercedes на Тайсън. Познайте какъв? Бял SL 560 от 1989 г. През 90-та Тайсън купува и Mercedes Benz 500 SL, който има мобилен телефон в салона, което за годините си е наистина уникално.

През 1995 г. Тайсън си връща титлата на WBC, като трите години преди това прекарва в затвора по обвинения в изнасилване. С част от парите за победата над Франк Бруно си купува най-доброто нещо, което в онзи момент Ferrari е създал, наследникът на F40 – Ferrari F50.

Освен Ferrari F50 Тайсън купува още едно „конче“, каквото има само още султанът на Бруней. Говорим за Ferrari 456 GT Spyder. Има само два кабрио екзмпляра, направени от Pininfarina, тъй като 456 GT се произвежда единствено като купе.

Купуването на коли при Tайсън е доста тематично. Купи ли от една марка, следващите са от същата. А следващата е Lamborghini, моделът - Diablo. Колата е доработена SV версия, получила прякора Super Diablo, отличаваща се с две турбини, задно предаване и увеличена мощност. Първото качване на Тайсън в тази кола води до минаване през витрината от шоурума, от който я купува. Самият Майк признава, че Lambo-то е било трудно управляемо.

И докато е на вълна Lamborghini бокс легендата купува още едно Diablo. По-точно Diablo VT Roadster от 2000 г. Заедно с него в автопарка влизат още Bentley Continental GT, най-бързата кола в света в годината на излизането си  Jaguar XJ220, едно от 73 броя Bentley Continental SC и британската икона Jaguar E-Type. Притежавал е още Porsche 964 Speedster

Не е известно какво точно е запазил Майк Тайсън от изброените по-горе коли, но всичко вече е собственост на Мигел Леон Тайсън, едно от осемте деца на боксьора.

Първородната Godzilla!