Пловдив може да изпревари София за нискоемисионните зони


29 Jul 2022

След като София изненадващо даде заден ход за първата нискоемисионна зона от 1 декември тази година е напълно възможно Пловдив да въведе забраната за замърсяващи коли първи. Както и преди сме писали, вторият по големина град у нас все още изгражда механизма за нискоемисионните зони, но изглежда е в напреднал етап, съобщава “Дарик”. Ще има две зони – малка и голяма.

По всяка вероятност по-малката зона ще съвпада с обхвата на синята зона за паркиране. В нея първоначално ще бъде забранено влизането на коли с първа категория според новите екологични стикери. Според заместник-кмета на Пловдив Тодор Чонов наредбата ще бъде гласувана скоро. Изглежда основният проблем е дали контролът да се осъществява с камерите на Пътна полиция (и съответно приходите от нарушители да идват в държавния бюджет) или да се използва общинска система (при което приходите от нарушителите да остават в Пловдив).

По всяка вероятност нискоемисионната зона в Плодив ще работи със същите срокове, които са планирани и за тази в София – от 1 декември до 1 март. В случай че Пловдив ограничи влизането в центъра на колите от първа еко категория, това ще обхване около 900 хил. коли в цялата страна.

 

Първородната Godzilla!