Първият Rimac Nevera е собственост на Нико Розберг. Видео

  • Галерия с 19 снимки. Галерия с 19 снимки.

05 Aug 2022

Това видео ми напълни душата. Изпитах истинско удоволствие и удовлетворение, почти сякаш бях Нико Розберг. Може би защото се държи естествено, което важи в пълна степен за гениалния Мате Римац.

Направи ми впечатление как Мате казва някои неща, които не му харесват в колата, супер откровен. Едно от тях е детайл, ключът. Искал е да бъде изцяло алуминиев, но заради функционалността на антените не било възможно, затова има и пластмаса. Другото, системата за разпознаване на собственика – камера при вратата го посреща и отключва автомобила. Мате казва, че работи супер, но системата хаби ток и не е подходящо да се оставя включена, ако колата се кара много рядко.

В колата има общо 17 камери! Идеята е, когато човек отиде на писта, да не се занимава с GoPro-та, а просто да пусне запис от менюто и да си получи всевъзможни гледни точки. Сваля файловете и ги споделя където иска. Друга любопитна функция за писта, която все още се довършва, но ще бъде изпратена до всички Nevera с ъпдейт по въздух, е автопилота.

Автопилот за писта. Отивате например на „Нюрбургринг“, активирате функцията и колата ви прави демонстрация на идеалната линия, както си трябва, с газ, точни спирания, сякаш я кара добър пилот. Сама! После сте вие. Мате казва, че и сега работи, но калибрирането ѝ така, че да се справя с различни условия, било най-трудната част. Тоест, да се съобразява с износването на гумите, с това дали и къде има мокри петна на пистата и т.н.

Нико? Световният шампион във Формула 1 от 2016 е собственик на първия сериен Nevera, шаси №1 от общо 150. Цената не се споменава във видеото, но не е тайна, че моделът започва от около 2,2 млн. евро. Интересното е също, че при предната среща на Нико и Мате, Мате му е предложил да инвестира в Rimac Automobili и дори му е подшушнал, че предстои формиране на нова компания, Bugatti-Rimac. Розберг обаче е отказал, за което видимо сега съжалява и го намеква в клипа.

Въобще, видеото наистина е яко, като ще има и следващо в което двамата са в колата, Нико кара, а Мате се вози, макар да не е добър пасажер, както се определя самият той. И тук е добре да припомня някои от изумителните характеристики на Rimac Nevera. Предните колела се задвижват от два електромотора с постоянни магнити, с по 299 к.с. и 280 Нм всеки! Отзад имате също два мотора, но с по 653 к.с. и 900 Нм! Сумарната мощност на системата е 1408 кВт или 1914 к.с., а макс. въртящ момент е 2360 Нм.

Динамиката е респектираща: 0-100 км/ч за 1,97 сек, 0-300 за 9,3 сек, 0-402 метра за 8,6 сек и максимална скорост от 412 км/ч. Батерията е литий-манган-никоелова с капацитет 120 кВтч и осигурява достатъчно ток за пробег от около 550 км и може да се зарежда от 0-80% за около 22 мин.

А ТИИ, ГЛЕДА ЛИ НОВОТО НИ ВИДЕО?

Първородната Godzilla!