CATL инвестира 7,3 млрд. евро в завод за батерии за BMW и Mercedes в Унгария


15 Aug 2022

Най-големият производител на батерии в света, китайският CATL, започва строежа на “гигазавод” за батерии в Унгария. Съоръжението ще осигурява батерии за европейските производители, включително BMW и Mercedes.

CATL е сравнително нова компания, която обаче си осигури водеща световна роля с множество сделки за доставка на батерии за електромобили, включително за завода на Tesla в Шанхай. Между другото гигантският завод на CATL в Шанхай е само на 3 км от този на Tesla.

Заводът в Унгария ще е втори европейски обект на CATL. Компанията има и голям завод в Германия. Съоръжението в Дебрецен, в Източна Унгария (между другото само на 120 км от границата с Украйна), вероятно е планирано отдавна в сътрудничество с BMW. Баварската компания също изгражда супер модерен завод в Дебрецен, където ще прави моделите от своята платформа Neue Klasse. С тази платформа ще дебютира електрическата Серия 3, а след това и цял куп модели – от най-популярните електрически седани, комбита и кросоувъри на марката до нов спортен флагман, който ще бъде произведен в малък тираж.

Заводът на CATL в Дебрецен ще има капацитет от 100 гВтч. Инвестицията е на стойност 7,34 млрд. евро. Очаква се строителството да започне до края на годината.

ГЛЕДА ЛИ НОВОТО НИ ВИДЕО!?

 

 

Лукс от Китай!