Пилоти заспаха и пропуснаха кацане


20 Aug 2022

Двама пилоти са заспали по време на полет от Судан до Етиопия и са пропуснали кацането на техния самолет в понеделник на 15 август, сочат доклади на Aviation Herald, предаде Си Ен Ен.

Инцидентът е станал на борда на Боинг 737-800 на „Ethiopian Airlines“ на път от Хартум за Адис Абеба. Самолетът е продължил да лети на автопилот.

Контролът на въздушното движение не е успял да се свърже с екипажа, въпреки че е направил няколко опита за контакт. Аларма обаче се е задействала, когато самолетът е пропуснал пистата и е продължил да лети. Самолетът е започнал да се спуска бавно, като каца безопасно около 25 минути по-късно успешно.
Данните за автоматично зависимо наблюдение-излъчване (ADS-B) показват, че самолетът прелита над пистата, преди да започне снижаване и маневриране.

Екипажът е остранен временно до приключване на разследването.

Докладът идва само месеци, след като пилоти на „Southwest Airlines“ и „Delta Air Lines“ предупреждават ръководителите на авиокомпаниите, че изтощението на пилотите нараства.
Още през май италианският вестник „Repubblica“ съобщава, че пилот на ITA е бил уволнен, след като "заспал" по време на полет между Ню Йорк и Рим.

Източник: Darik.bg

 

Много практичен и интересен!