BMW 3.0 CSL е може би най-красивото и със сигурност най-мощното 6-цилиндрово BMW, правено някога

  • Галерия с 25 снимки Галерия с 25 снимки

24 Nov 2022

Пред вас е една от най-големите автомобилни изненади на годината! BMW 3.0 CSL! Ретро изглеждащият баварец е точно това, което очакваме от марката! Колата е напълно серийна и реална, квинтесенция на всичко най-яко и зарибяващо, на което е способен отделът “М” на BMW.

 

Стъпил върху стандартното M4, новият 3.0 CSL се задвижва от 3-литров редови шестак с 560 к.с. Това е най-мощното 6-цилиндрово BMW, правено някога. За разлика от M4 Competition (510 к.с.) мощността отива само към задните колела, при това през 6-степенна ръчка! Само вижте скоростния лост, който е взел вечерния полет от 70-те, за да пристигне навреме за шоуто! 

 

Супер купето е направено по случай 50-годишнината на BMW M. За основа е послужил двигателят от DTM – с подсилен картер, олекотен и усилен колянов вал и създадени на 3D принтер цилиндрови глави. Това инженерно чудо достига 7200 об/мин и 550 Нм.

Описаното дотук е допълнено с М диференциал (с до 100% блокиране) и карбо-керамични спирачки, скрити в джанти с размер 20/21 инча, съответно отпред/отзад. Тракшън контролът има десет степени на активация, включително напълно изключен. Практически цялата каросерия е направена от карбон, изпускателната система е от титан, а в интериора категорично има само две седалки (също карбонови). Това обяснява как е възможно 3.0 CSL да тежи 1270 кг, с близо половин тон по-малко от M4 Competiton. О, щяхме да забравим, на мястото на задните места има отделение за каски. Жестоко!

Всеки един поръчан екземпляр ще се изработва в продължение на три месеца от 30 специално обучени за целта инженери. В същия завод, в който се правят Серия 7 и Rolls-Royce.

Цената!? Внушителна! 750 хил. евро, което прави 3.0 CSL най-скъпото актуално BMW. Но не се грижете за това, защото ще бъдат направени само 50 броя, всеки от които вече е продаден.

 

Първородната Godzilla!