Париж обмисля пълна забрана на споделените е-тротинетки

  • Извадени от река Сена тротинетки Извадени от река Сена тротинетки

24 Nov 2022

Париж обмисля пълна забрана на използването на електрически тротинетки. Основните оплаквания са свързани със сигурността (особено след фатална катастрофа в друг френски град – Лион), но се прокрадват и доводи, че заради краткия си живот този тип превозни средства изобщо не са толкова екологични, за колкото се смятат.

Във френската столица има около 15 хил. електрически тротинетки, които – заради строгите изисквания – са собственост на едва три компании: Lime, Dott и Tier. И трите имат лицензи за тази дейност до февруари 2023, като изглежда има реална възможност те да не бъдат обновени.

Очаква се Ан Идалго, кметица на 2,1-милионния град, в който практически по всяко време на годината има още стотици хиляди туристи, да вземе решение в близките седмици. 

Инцидентите с електрически тротинетки се увеличават – за първите осем месеца на 2022 г. са регистрирани 337. Операторите на електрически тротинетки обаче твърдят, че регулациите и сега са много строги – с ограничение на скоростта до 10 км/ч в някои зони и използване само по велосипедни алеи. Освен това те твърдят, че техните 15 хил. тротинетки (регистрира се по едно наемане на всеки четири секунди) са капка в морето в сравнение с продадените на частни клиенти във Франция 900 хил. е-тротинетки само за миналата година.

Друг аргумент срещу скутерите е сравнително краткият им живот, за разлика от този на частно притежавани тротинетки. Това със сигурност има общо с недоброжелателни парижани и гости на града, които редовно изхвърлят превозните средства в Сена. Компаниите за споделено ползване твърдят, че всеки месец използват услугите на фирми, които да вадят скутери от дъното на реката.

 

Първородната Godzilla!