Ники Лауда мие своето Ferrari 365 GT4 2+2. Тази кола се продава

  • Галерия с 8 снимки. Галерия с 8 снимки.

01 Dec 2022

На 24 години сте, тъкмо постъпвате на работа, и ви дават чисто ново Ferrari за служебен автомобил. Защо не се е случило на вас? Защото не сте са казвали Ники Лауда, а новият ви шеф – Енцо Ферари.

Това Ferrari 365 GT4 2+2 е предоставено на Лауда през септември 1973, точно две години преди състезанието на Монца, в което той завършва на трета позиция и печели първата си световна титла. За съжаление обаче Ники не се радва дълго на тогава сивото (Grigio Argento) купе с 4,4-литров V12 и 340 к.с. Оказва се, че вкарването на колата в родната му Австрия е сложна и скъпа процедура, заради италианската регистрация с табела EE (Escursionisti Esteri).

Затова през януари 1975 Ники продава автомобила на свой приятел и сънародник, също състезател, макар и не толкова успешен, Карл Опицхаузер. След него Ferrari-то отива при човек на име Майкъл Дензел, роднина на вносител на марката в Австрия, който го пребоядисва в червено. Оттам нататък историята на колата е неизвестна.

Дори сегашният притежател на автомобила дълго време не е знаел за славното минало на колата или поне така гласи информацията на аукционната къща Dorotheum, чрез която ще се продаде на 7 декември. Според нея автомобилът е в не е реставриран, първата сума от наддаването е била 30 хил. евро, а в момента сумата е нараснала до 64 хил. евро, след 26 залога.

За колко ще се продаде? Можем само да предполагаме. Екземпляри от модела в чудесно състояние се търгуват за по 80-100 хил. евро, но не и такива били собственост на легенда, като Ники Лауда.

Много практичен и интересен!