В квартал на София разбиват коли като за световно, причините са две


19 Dec 2022

Още лятото ви информирахме за вандалското разбиване на „баничарки“ и бусове в столичния квартал „Овча купел“. Темата отново е актуална, след като екип на bTV направи репортаж с пострадали хора, чиито автомобили са разбивани редовно, като на един от тях колата му е разбита четири пъти за последния месец.

Проблемът обаче е двоен в конкретния случай. От една страна говорим за кражби на вещи от самите автомобили, като инструменти, техника и т.н. или на скъпи компоненти като парктроници, дистроници, фарове... От друга страна има голям проблем с местата за паркиране в презастроения вече „Овча купел“ и част от мародерствата са именно с цел хората да спрат да ползват определено място за паркиране или паркинг, където ще се възползва да остави колата си извършителя на злодеянияето.

За жалост и при двата случая на изпочупени коли ефективността на полицията е нулева. Ако подадете жалба в местното районно управление резутатът е загуба на време и „водене на разследване“ с известен край.

Съседният на „Овча купел“ квартал „Горна баня“ по подобен пример влезе в новините в началото на годината, но не с разбити, а с откраднати коли. Само за един месец от „Горна баня“ бяха откраднати 15 автомобила.

За миналата 2021 г. в България са откраднати над 1500 коли, от които около 640 само в София. Едва 220 от тях са намерени и върнати на техните собственици, което се равнява на 15% откриваемост.

Много по-добра от предишната?