Кралят на Великобритания сам кара Audi-то си

  • Галерия с 4 снимки, с част от колите на крал Чарлз III Галерия с 4 снимки, с част от колите на крал Чарлз III

06 Jan 2023

За изненада или не крал Чарлз III сам управлява колата, с която се придвижва в последните дни, разбира се в компанията на задължителен полицейски ескорт. Може би по-голямата изненада е, че колата не е британска, имайки предвид, че на Острова има немалко местни марки като Land Rover, Jaguar, Bentley и Rolls-Royce. Колата, която бе забелязан да кара кралят на Великобритания, е електрическо Audi e-tron.

По примера на своята майка кралица Елизабет II, крал Чарлз III обича да шофира, вместо да бъде возен. Последното му публично каране бе извън кралското имение в Норфолк, където кралят прекара коледните и новогодишни празници.

Като активен природозащитник Чарлз III кара коли, работещи с биоетанол, вместо с конвенционални горива. Една от тях е любимият му класически Aston Martin DB6 Volante, който е преправен да работи с по-екологичното гориво. Първият електромобил на краля е въпросното Audi e-tron от снимката най-горе.

E-tron-ът на Чарлз III е от по-мощната версия 55 quattro, при която мощността е 408 к.с., а максималният въртящ момент е 664 Нм. Германският електрически модел е с два двигателя, един на предната на ос и един на задната. Тази модификация e-tron ускорява от 0-100 км/ч за 6,6 секунди или 5,7 секунди в бууст режим. Максималната скорост е 200 км/ч, а литиево-йонната батерия от 95 kWh позволява пробег до 357 км.

Освен Audi e-tron и Aston Martin DB6 Volante, крал Чарлз III притежава и Aston Martin V8 Vantage Volante, който е подарък от емира на Бахрейн, Audi A8, първият изцяло електрически SUVот Jaguar I-PACE, биодизелов Jaguar XJ и Audi A6. Като крал на Великобритания той има на разположение специалните Rolls-Royce Phantom VI, Bentley State Limousine и Bentley Mulsanne, ползвани доскоро от покойната кралица Елизабет II.

Първородната Godzilla!