Volvo EX90 първи в света получава Google карти с висока резолюция


12 Jan 2023

Volvo EX90 ще стане първият сериен автомобил, който ще разполага с новите Google HD карти. Те ще работят в тандем с камери и радари, за да четат и разбират по-добре заобикалящата автомобила среда и да спомогнат за постигането на по-висока безопасност.

Чрез интегрирането на HD картата на Google производителят ще обедини данните от сензорите във Volvo EX90 с прецизните данни за пътната лента и локализацията на Google. По-този начин ще се улеснят функциите за полуавтономно шофиране като помощ при смяна на лентата, а работата им ще бъде направена по-прецизна.

„Добавянето на Google HD Maps в нашата бъдеща гама автомобили бележи разширяване на стратегическото ни сътрудничество с Google, отразявайки нашия ангажимент да работим с технологични лидери“, коментира главният оперативен директор и заместник главен изпълнителен директор Хавиер Варела. „Внедряването на Google HD Maps в нашите предстоящи автомобили ще ни помогне да предложим на нашите шофьори по-приятно шофиране и в бъдеще ще допринесе за въвеждането на безопасно автономно шофиране.“

Цялата инфотейнмънт система на новия EX90 всъщност е разработена от Google. Големият портретен 14,5-инчов екран идва с най-новата автомобилна система на технологичната компания и би следвало да предлага безпроблемно гласово управление, ако не харесвате сензорните екрани. Стандартно електрическия SUV разполага с 5G.

„Възоснова на нашата дълга история на картографиране на света, новата HD карта на Google е проектирана специално за производителите на автомобили и предоставя изчерпателни данни за състоянието на лентата и локализацията, които са от решаващо значение за захранването на следващото поколение системи за асистирано и автономно шофиране“, добавя Йорген Беренс, вицепрезидент и генерален мениджър на Geo Automotive, Google. „Развълнувани сме да продължим да си партнираме с водещи автомобилни производители като Volvo, за да подобрим безопасността и комфорта на шофьорите навсякъде.“

Първородната Godzilla!