Dacia вади наточен Spring Extreme с 65 к.с.


13 Jan 2023

Иронията настрана, рядко може да се види производител, който да увеличи мощността на свой модел с почти 50%. Точно това прави Dacia, като осигурява 65 к.с. за новата версия Extreme на електрическия Spring. Стандартният модел идва с 45 коня и често е критикуван за липсата на каквато и да е пътна динамика.

Dacia смята постепенно да предложи версии Extreme за цялата си гама. Външно новият вариант се отличава с някои елементи в кафяво (вижте корубите на огледалата, релсите на покрива). 

 

Внимание заслужава 30-киловатовото зарядно, което е опция на стойност 600 евро и с което непроменената 27,4-киловатчасова батерия би следвало да се зарежда за около час. От друга страна по-мощният електромотор не е толкова икономичен и пробегът с едно зареждане пада от 230 на 220 км (WLTP).

Dacia засега не споделя промените в динамичните характеристики, но стандартният модел развива 125 км/ч, като ускорението до 100 км/ч се случва за 19,1 секунди. Очакваме значително по-добри данни за версия със задължаващото име Extreme.

Дори подобни числа да ви се струват смешни на фона на доста по-мощните електрически модели, за които пишем обикновено, Spring има доста почитатели. Това е най-евтиният електрически модел на повечето европейски пазари и същото ще важи и за варианта Extreme, който във Франция започва от 22 300 евро. До момента малкият румънски електромобил е доставен на повече от 70 хил. клиенти, като поръчките са над 100 хил. Водещ пазар е Германия с близо 29 хил. броя.

У нас още няма цени за версията Extreme, но стандартният модел започва от 41 100 лв. за Cargo и 43 250 лв. за стандартния вариант Expression. Предполагаме, че Extreme ще започна с цени около 45 хил. лв.

 

Много практичен и интересен!