'Офертите бяха главозамайващи' - фирми искат по над 400 евро/кв за доставка на жълти павета в София


18 Jan 2023

Сагата с жълтите павета в София изглежда е далеч от своето разрешаване. След като по-рано този месец стана ясно, че ще бъде изпробвана нова технология за нареждане, сега разбираме, че Столична община изпитва сериозни затруднения с набавянето на нужното количество жълти павета.

Главният архитект на София Здравко Здравков говори пред Комисията по регионална политика в Народното събрание и обясни, че са търсени оферти от Германия и Унгария за доставка на жълти павета. Цените обаче са надвишавали "400 евро на квадратен метър", съобщава Булевард България.

"Искахме да поръчаме пробни серии - количество за 200-300 квадрата, което да поставим в реална среда, да се провери движението, реагирането на хлъзгаемост и др. Офертите бяха главозамайващи. Само цената на матриците надвишаваше 20 000 евро, като производителите поставиха условие за минимален брой серии. Не сме намерили решение за доставчик", допълва Здравков.

Защо не жълти павета от България? Защото родните производители, които потенциално разполагат с технология за производство на такива павета, нямат капацитета да произведат необходимото количество от около 5000 кв. метра.

"При възлагането не е мислено за основата, която е поставена преди 100 години, не е мислено за дренажната система и за количествата, които трябва да заменят разрушените павета. Когато се свлякоха паветата, тогава се обръщаме към професорите от УАСГ, за да ги питаме какво да правим. Възложили сме пренареждането на паветата, като си мислим, че е проста работа. Строителството е проста работа, но не е за прости хора", коментира след изказването на Здравков Виолета Комитова, бивш служебен министър на регионалното развитие.

Столична община вече е глобила изпълнителя на ремонта със 100 000 лева заради повреди по настилката. От своя страна, фирмата се е възползвала от възможността за преиндексиране на договорите си заради повишената инфлация.

Лукс от Китай!