Самолет Чесна, S-класа и наркотици за 650 хил. евро - като на филм, но с българско участие


18 Jan 2023

Зрелищен опит за трансфер на наркотици в Турция е бил осуетен от жандармерията в град Къркларели. Турски медии съобщават, че самолет Чесна преминава българо-турската граница с полет на ниска височина, след което изхвърля пратка с наркотици. За неуспешната акция разказва Off News.

Методът за трансфер на наркотици с малки самолети е добре известен от години насам, но едва наскоро е използван за първи път в тази част на света. Случката се разиграва през 2020 година, но чак сега е разсекретена от турски медии и информацията става публична. Схемата е проста - стоката се изхвърля от самолет, приема се на земята от друг замесен в схемата и се откарва до място за разпределяне до по-малки играчи. 

Малкият самолет навлиза от България в Турция като се отправя към предварително зададени от дилърите на стоката координати. Опитът се оказва неуспешен, тъй като полицията в Къркларели работи по сигнал на местен фермер, който вижда как пликът бива изхвърлен от самолета. След няколко месеца разследвания са арестувани пет човека, между които и трима българи. Може би черната S-класа, с която наземният дилър е трябвало да приеме стоката, не е била най-разумният избор за превозно средство.

Полицията в Турция успява да хване следа, която я отвежда до обекти в района Одрин и други градове. Иззети са общо над 103 килограма наркотици, които се оценяват на приблизително 650 000 евро. 

Както Off News припомня, почеркът на летенето на наркотрафикантите напомня полета на мистериозния самолет от Литва през няколко европейски държави до България. Машината беше изоставена на летище „Буховци“ между Търговище и Шумен, а българските власти запазиха мълчание след първоначалното огласяване на случая.

Лукс от Китай!