Метрото в София става на 25 години!

  • 7 снимки от софийското метро 7 снимки от софийското метро

26 Jan 2023

На 28 януари се навършват 25 години от пускането на първия участък на метрото в София. Тогава софийското метро бе с дължина 6,4 км и 5 метростанции и с него пътуваха 70 хил. души дневно. Сега то е 52 км с 47 станции и има изградена мрежа от три метродиаметъра с четири линии и дял в системата на градския транспорт около 34%.

В последните 15 години са построени 42 км от метрото, което е 80% от метромрежата на София. С разширението на линия 1 и линия 2 са осигурени свързаност едни от най-големите жилищни райони – „Люлин“, „Младост“, „Изток“, „Дианабад“, „Мусагеница“, „Лозенец“, „Надежда“, на обекти като летище „София“, централната автогара и жп гара, а с линия 3 на кварталите „Хаджи Димитър“, централна градска част, „Красно село“, Овча курпел“ и „Горна баня“.

Построени са и 7 големи буферни паркинга на станции на метрото, три интермодални връзки с жп гари. В момента продължава строителството на 3 км и три метростанции на линия 3 под бул. “Владимир Вазов“ в район „Подуяне“, като трасето на подземната железница ще достигне до кв. “Левски Г“. Очаква се тази година да започне изграждането и на още 6 км през район „Слатина“.

Съвсем скоро стана ясно, че софийското метро ще бъде оборудвано с 16 нови влака като в момента се събират оферти по обществена поръчка. Общата сума на инвестицията е 250 милиона лева.

Много практичен и интересен!