Солт Лейк Сити заменя магистрала с лифт


28 Jan 2023

В американския щат Юта се готвят да заменят една от най-опасните магистрали в Северна Америка с лифт. Необичайното решение е избрано за каньона Литъл Котънууд, през който магистрала 210 свързва Солт Лейк Сити с четири други ски курорта.

Проблемът с магистралата е, че тя се използва основно от посетители на зимните курорти, съответно най-голямото натоварване е в дни с голям сняг. Това предизвиква колосални задръствания още от 8 сутринта по дългата 13 км отсечка. Магистралата е смятана за една от най-опасните в Северна Америка, като в разстояние на въпросните 13 км има регистрирани 64 активни лавини. Те често налагат затварянето на пътя за часове.

 

Юта е излязла с три предложения за решение на логистичните проблеми в района – разширяването на магистралата с отваряне на нова лента само за автобуси, прокарването на влаково трасе или изграждането на лифт. От трите е избран лифтът, който може да се превърне в един от най-дългите в света.

Кабинковият лифт Литъл Котънууд Гондола ще използва големи климатизирани кабини с вместимост 35 души. В тях ще има подгряване на седалките и USB за зареждане на устройства. Капацитетът на съоръжението е 1000 души на час, което е повече от достатъчно за заместване на магистралата, по която в момента се движат по 7000 коли на ден. Пътуването с гондолата ще отнема 37 минути.

Освен че ще реши проблема с големите снегове, които често затварят пътя, новият лифт ще се отрази положително и на екологичното равновесие в района, като ще намали значително емисиите от вредни газове, изпускани от стотиците коли, чакащи в задръстване.

Съоръжението със сигурност няма да е евтино, като цитираните стойности са между 400 млн. и 1 млрд. долара.

Първородната Godzilla!