GM обяви 13 пъти по-голяма инвестиция в нов V8, отколкото в EV технологии


30 Jan 2023

General Motors очевидно не е готов да скъса с легендарния V8 мотор. Американската фирма обяви сериозна инвестиция от почти 1 милиард долара в нови технологии, като доста по-голяма част от тази сума ще отиде за бъдещо поколение на 8-цилиндровия мотор спрямо по-малка инвестиция в технологии за електромобили.

Всъщност, разликата е над 13 пъти. Автомобилният производител ще инвестира 854 милиона долара, за да подготви няколко фабрики за производството на шестото поколение small block V8. От друга страна, компанията ще похарчи 64 милиона долара за отливки и компоненти за бъдещи електромобили. 

GM не предоставя повече подробности по отношение на таймингa или конкретни характеристики за новия V8 мотор. „Тези инвестиции ще позволят на компанията да укрепи своя водещ в индустрията бизнес с пълноразмерни пикапи и SUV автомобили и да продължи да поддържа нарастващото портфолио от EV продукти", се казва в официално изявление на компанията до медиите.

През декември 2022 г. GM заяви, че очаква електромобилите да реализират над 50 милиарда долара годишни приходи до 2025 г. Компанията очаква да произвежда повече от милион електромобила годишно в пет завода в Северна Америка, започвайки от средата на десетилетието.

Първородната Godzilla!