Омбудсманът алармира: има източвания на суми от банкови карти след валидиране на билет за градския транспорт


31 Jan 2023

Неразбориите около новата схема на работа на градският транспорт в София продължават. След като общественото мнение се оформи твърдо срещу необходимостта от валидиране на карти и билети в сегашната форма, тъй като това създава затруднения за потребителите. А както изглежда, не липсват и случаи на далеч по-сериозни проблеми от просто забавяне при извършване на процедурата.

Омбудсманът на България сигнализира в официално съобщение до медиите, че вече са получени сигнали за източване на средства от виртуални портфейли или банкови карти след валидиране в градския транспорт. Това е само малка част от неудобствата, които новата тикет система създава, се казва още в текста.

„След като една от причините за валидацията в Доклада се посочва застраховката за злополука на пътници, какво се случва при настъпване на застрахователно събитие в тези случаи – когато билет например не е валидиран поради неработещ уред“, пита омбудсманът.

Националния обществен защитник обръща внимание и на друг факт -  когато гражданин валидира хартиен билет, то той трябва да го постави под определен ъгъл спрямо валидиращото устройство, в противен случай той не може да се валидира.

„Поставям въпроса – има ли указания за това в превозното средство? Отговорът е: не. Не всеки знае и може да изгледа специалния клип на ЦГМ за това“, посочва Диана Ковачева.

Тя подчертава още, че потърпевши граждани сигнализират, че от банковите им карти, които се намират в чантите им, са изтеглени пари за закупуване на билет и това се случва при преминаване пред валидиращото устройство.

„За това те разбират от последващ SMS на обслужващата ги банка, което пък означава, че ако нямат заявена такава банкова услуга, може и никога да не разберат за изтеглените суми. Т.е., има нужда от защита на гражданите срещу това неправомерно източване на средства, да се предприемат незабавни действия за подобряване техническата изправност на електронната система за таксуване“, категорична е проф. Ковачева.

Първородната Godzilla!