Без опасност за стачка - транспортните работници в София с 15% увеличена заплата


27 Feb 2024

Столичната община ще увеличи заплатите на работещите в градския транспорт с 15 процента. За това се договориха кметът Васил Терзиев, директорите на транспортните дружества и представителите на синдикатите. Преди около месец градският транспорт в София беше в стачна готовност.

Освен повишаването на заплатите в споразумението са разписани и мерки, които имат за цел да подобрят качеството на градския транспорт, да гарантират по-привлекателна услуга за гражданите, да подобрят работната среда на заетите служители, да подпомогнат осигуряването на нови транспортни средства и обезпечаването им с резервни части.

“Всички печелим, ако пробием дебелия лед и започнем да работим заедно. Дългосрочният подход ще направи така, че София да не е заложник на нечии интереси. Искаме добро управление на транспортните дружества и е важно да имаме честен разговор какво може да се случи и какво – не,” заяви кметът Терзиев.

До края на годината ще бъде създадена справедлива бонус система с обективни и проследими критерии за представянето на транспортните работници. Кметът на София и синдикатите се разбраха още да изготвят тригодишен план за развитието на новопостъпилите служители и така да бъде осигурена дългосрочна заетост и кариерно развитие.

Като част от мерките през годината ще бъде осигурено работно облекло и лични предпазни средства за персонала, ще се ремонтират и санитарните помещения на крайните спирки. Освен това общината се ангажира със стартиране на програма за изграждане и реновиране на общежития за водачите в градския транспорт.

Лукс от Китай!