След изследване: Почти половината от пробите за наркотици на пътя са с грешен резултат


06 Feb 2023

Напоследък все по-често ставаме свидетели на ужасяващи пътни инциденти, при които водачът е употребил наркотици. В обществото темата е често дискутирана, но изглежда сме доста далеч от това да постигнем адекватна превенция, поне съдейки по качеството на тестовете за дрога на пътя.

В разширен репортаж NOVA се среща с представители на Националния фокусен център, който съвсем наскоро направи собствено изследване на тема точност на тестовете за дрога на пътя. От резултатите на това изследване разбираме, че 45 процента от тези тестове са с фалшив резултат.

„Общо несъответствието е 45 процента за двата теста. По-голямо е то по отношение на „Дрегер 3000”, където е 58.6 процента, докато при „Дрегер 5000” е по-малко - 37 процента”, коментира Александър Панайотов от Националния фокусен център пред NOVA.

Изследването обръща внимание и на резултатите от тестове на урина, където наркотикът се задържа по-дълго, а тестовете се смятат за по-точни. „Оказва се, че 23% от пробите, които на пътя са положителни, а от лабораторно изследване са отрицателни, съвпадат с първото изследване - на пътя”, добавя Панайотов. От МВР коментират пред NOVA, че "Дрегер 3000" вече не се използва именно поради съществените разминавания в резултатите.

Вижте повече от репортажа на NOVA във видеото по-долу:

Най-достъпният пикап у нас?