Стачката се отлага - служителите в градския транспорт с увеличение на заплатите от 300 лв.


08 Feb 2023

Работещите в общинските транспортни дружества ще получат увеличение на заплатите на две стъпки – от 1 март със 150 лв. и от 1 септември с още 150 лв. Това стана ясно след преговори между Столична община и синдикалните организации на транспортните работници на КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Постигнатото споразумение ще бъде внесено в Столичния общински съвет за обсъждане и одобрение и на практика означава, че засега планираните стачки от служителите на градския транспорт се отменят.

„Синдикалните партньори проявиха разбиране за факта, че към момента няма приет бюджет на държавата, респективно и на общините, и затова увеличението ще бъде на две стъпки. Ние ще заложим средства в общинския бюджет като разчитаме и в бюджета на държавата да бъдат заложени средства за градския транспорт, за да получим подкрепа както и миналата година“ – заявиха от Столична община.

"Нашите работни групи участваха активно по време на целия преговорен процес. Диалогът, какъвто го имаме със Столичната община, го нямаме на други места в страната. Диалогът гарантира, че имаме разбирането на общината. Хората искат и заслужават повече, но това са възможностите, които общината може да гарантира, заедно с държавата, защото обществената услуга транспорт е ангажимент на общините и на държавата“ – заяви председателят на СТСБ Екатерина Йорданова.

Федералният секретар на Федерацията на транспортните работници към КТ „Подкрепа“ Иван Кирилов посочи, че за пръв път в историята транспортните работници ще имат две увеличения на заплатете през годината. „Без да има общински и държавен бюджет, ние договорихме увеличение на заплатите в общ размер от 300 лева“ – подчерта Кирилов.

Разчетите сочат, че за да се реализират двете увеличения на възнагражденията на транспортните работници, трябва да се осигурят допълнително 32 милиона лева. През миналата година Столичната община е дофининсирала транспортните дружества със 170 милиона лева собствени средства.

Лукс от Китай!