BMW ще произвежда електрически автомобили и в Мексико


09 Feb 2023

Планираният дял на изцяло електрическите автомобили в глобалните продажби на BMW може да бъде достигнат по-рано от 2030 г. според актуални прогнози. За тази цел компанията инвестира в разширяване на международната си производствена мрежа като в бъдеще мексиканският завод в Сан Луис Потоси също ще произвежда изцяло електрически модели от Neue Klasse серията. С оглед на това, баварците ще изградят и собствена поточна линия за високоволтови батерии.

„Последователно насочваме нашата мрежа от производствени мощности към електрическата мобилност. В Мексико инвестираме в нашия завод 800 милиона евро и създаваме около 1000 нови работни места“, казва директорът по производството Милан Неделкович в Сан Луис Потоси в рамките на събитието с президента на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор и губернатора на Сан Луис Потоси Рикардо Галардо Кардона. „Първите автомобили на Neue Klasse ще бъдат произведени от 2025 година в нашия завод в Дебрецен, Унгария, след това и в основния ни завод в Мюнхен. Допълнителни обеми ще си осигурим с интеграцията на Neue Klasse в завода в Сан Луис Потоси от 2027 година.“

Общо над 800 млн. евро ще се инвестират в Мексико. От тях 500 млн. евро ще се влеят в изграждането на нов център за сглобяване на високоволтови батерии в Сан Луис Потоси. Новият монтажен център обхваща около 85 000 кв.м. Над 500 допълнителни служители ще произвеждат там батерии от следващо поколение за напълно електрически автомобили.

В завода, който бе въведен в експлоатация през 2019 г., в момента около 3000 служители произвеждат BMW Серия 3 Седан, BMW Серия 2 Купе и M2, някои ексклузивно за световния пазар. Заводът е проектиран да бъде много гъвкав, така че са необходими само незначителни корекции в конструкцията и монтажа на каросерията, за да се интегрира новата изцяло електрическа архитектура на автомобила.

Специална характеристика на Neue Klasse е, че високоволтовата батерия е интегрирана директно в конструкцията на автомобила. За да се въведе тази нова практика в работния процес, монтажът в Сан Луис Потоси ще бъде разширен. Заводът вече започна с развитието и квалификацията на нови служители и през настоящата учебна година увеличи броя на позициите за обучение. През април ще стартира втора смяна в завода и ще предложи още 500 работни места, така че в бъдеще в Сан Луис Потоси ще работят общо около 1 000 допълнителни служители.

Лукс от Китай!