Почетният президент на Toyota Шоичиро Тойода си отиде от този свят на 97 години


15 Feb 2023

Шоичиро Тойода, почетният председател на Toyota Motor Corporation, почина на 97-годишна възраст. Тойода започва кариерата си в автомобилния производител през 1952 г., като фокусира голяма част от опита си върху контрола на качеството и технологиите. Той също така получава докторска степен по инженерство, като пише дисертацията си на тема впръскване на гориво.

Тойода е работил на различни длъжности за автомобилния производител. Той се издига до управляващ директор през 1961 г., след това до старши управляващ директор през 1967 г. и изпълнителен вицепрезидент през 1972 г. Назначен е за президент на отдела за продажби на Toyota през 1981 г. Когато търговските и производствените организации на компанията се сливат през 1982 г., автомобилният производител го назначава за президент на новата тогава Toyota Motor Corporation.

Тойода беше председател на борда на директорите от 1992 до 1999 г. Той остана в борда още едно десетилетие, а през 2009 г. се оттегли, за да стане почетен председател на автомобилния гигант. Тойода беше също така почетен председател на Kaiyo Academy и Японската бизнес федерация и беше почетен съветник на Автомобилната бизнес асоциация на Япония от 2017 г. 

Тойода е син на основателя на компанията Киичиро Тойода. Той е и баща на настоящия главен изпълнителен директор и президент Акио Тойода, който ще се оттегли от поста си на 1 април, за да стане председател на борда. Сегашният президент на Lexus Коджи Сато поема поста президент и главен изпълнителен директор на Toyota Motor Corporation.

Лукс от Китай!