Toyota, Suzuki и Daihatsu работят по спортен автомобил с 1.0 мотор


16 Feb 2023

Слуховете, че Toyota планира да разработи наследник на MR2 се тиражират в интернет пространството поне от края на 2021 година насам. С времето чухме какви ли не спекулации, но засега няма нищо официално от Япония. За сметка на това пък има нов доста любопитен слух - Toyota работи по малка спортна кола съвместно със Suzuki, както и Daihatsu.

Според японски издания, трите местни автомобилни производители работят върху достъпна спортна машина със средно разположен 1-литров двигател с турбокомпресор и задно предаване. Твърди се, че трицилиндровият агрегат произвежда близо 120 к.с. и около 200 Нм въртящ момент. Смята се, че горивният агрегат ще бъде подпомаган от лека хибридна система.

Със сигурност мощността не е точно впечатляваща, но се планира колата да не тежи повече от 1000 килограма. Подобно нещо би направило новия автомобил горе-долу еднакво тежък с Mazda MX-5 с 1,5-литровия мотор. Твърди се, че Suzuki е отговорен за разработката на двигателя, докато Toyota ще се занимае с шасито, взимайки предното окачване от Yaris. Основната работа по дизайна пък ще бъде свършена от Daihatsu.

Първородната Godzilla!