Българската компания Dronamics набра 40 млн. долара инвестиции


19 Feb 2023

Dronamics - единствената компания в света, която има лиценз за безпилотни доставки с дронове в Европа - обяви официално, че е получила значителна инвестиция. Става въпрос за 40 млн. долара от фондове за рисков капитал и бизнес ангели от 12 страни преди предстоящия кръг финансиране от Серия А. В тази сума са включени инвестиции, предоставени от Founders Factory, Speedinvest, Eleven Capital и най-скорошното от Стратегическия фонд за развитие (Strategic Development Fund, SDF), инвестиционното звено на Tawazun Council от Обединените арабски емирства, съобщава Дневник.

"Инвестициите от SDF, Founders Factory, Speedinvest и Eleven Capital, са силно доказателство за целта ни да предоставим решението си за товарни дронове на повече хора и предприятия по света. Тяхното доверие в "Дронамикс" потвърждава силата на нашия бизнес модел и ние сме изключително развълнувани да продължим да се развиваме и да постигаме успехи с подкрепата на нашите инвестиционни партньори", коментира Свилен Рангелов, съосновател и изпълнителен директор на "Дронамикс".

Dronamics е първата в света компания, която получи европейски лиценз за летене на автономни дронове. Малките самолети, проектирани и произведени у нас от екип от 150 инженери, ще полетят за първи комерсиални полети още тази година. Dronamics смята да достави първите три дрона от нова голяма поръчка до края на 2023 г., а останалите седем – през 2024 г. Сделката е на стойност около 5,5 млн. долара – по 550 хил. долара за дрон.

Според създателите си автономният дрон Black Swan е способен да осигури с 80% по-ниски разходи в сравнение с конвенционален товарен самолет, пренасящ товар от 350 кг на разстояние от 2500 км. Black Swan използва 100% устойчиво авиационно гориво, което би следвало да е допълнителен плюс пред клиентите на българския товарен дрон.

Първородната Godzilla!